Glad kvinnodag!

Skriven 8 mars 2021 14:31 av Amanda Holm

Hej på er alla!

Efter exakt en månad från förra inlägget är det dags för ett nytt Albins Angels-inlägg, idag för att fira kvinnodagen! Kvinnodagen firas årligen för att upplyfta kvinnors prestationer och öka medvetenhet för kvinnors jämställdhet. Årets tema är Choose To Challenge, vi kan alla motverka ojämlikhet med att utmana de normer och uppfattningar som än idag finns.

Fastän kvinnor idag är en minoritet inom teknik och naturvetenskaper så finns det genom historien ingen brist på briljanta kvinnor som har varit avgörande kugghjul för vetenskapens utveckling, exempelvis Ada Lovelace, som var en av de första programmerarna, Radia Perlman a.k.a. The Mother of the Internet och Susan Kare, ikonograf som designade många av de ikoner vi ser i dagens datorgrafik.

Se mer om dessa kvinnor + andra epic kvinnor

Special shoutouts:

Katie Bouman Margaret Hamilton
Katie Bouman är kvinnan som ledde projektet för en ny algoritm för att producera första bilden någonsin av ett svart hål, på bilden Katie brevid en dator som visar svarthålsbilden. Läs mera  Vi kan inte heller glömma Margaret Hamilton, en av de första mjukvaruingenjörerna och var med att producera koden för de första uppdragen till månen, på bilden Margaret som står brevid ett boktorn av all kod som skrevs för månresorna. Läs mera

 

Albins Angels statusuppDaTering:

Albins Angels är ännu i organiseringsstadiet, vi har inte ännu haft ett officiellt möte men hoppas kunna göra det snart. Vi väntar tålmodigt (men tålamodet börjar ta slut) på att lockdown lättar så att vi kan ordna actual evenemang och träffas IRL. Anyways, till näst kommer lite A^2 content medan vi väntar på bättre tider...

 

Inne och Ute just nu:

In just nu Ute just nu
Minecraft Snö
Tulpaner Snus
Broccoli Distansstudier :(
Oatmilk Jeff is dead

 

Månadens länk:

Make Everything OK button

 

Månadens streamer:

Monterey Bay Aquariums live cams , för dina akvarium- och ambiencemusik behov 

 

Albins Angels tips om hur fira kvinnodagen:

-Beställ mat från Fafa´s, alla vinster från idag går till Plan International för att understöda arbete för flickors skolgång och jämlikhet! Also falafel e gott.

-Kolla på Hidden Figures, en jättebra film om kvinnors arbete på NASA för månlandningen

-Uppmärksamma dina favoritkvinnor i ditt liv med att fråga hur deras dag går eller skicka en rolig meme till dom!


Tack o hej till nästa gång <3