Tofsguiden
Ett av de säkraste sätten att identifiera en teknolog är på tofsen. Tofsen är inte någon muminsvans utan en kroppsdel som sitter fast i teknologens huvud, närmare bestämt i tofsmössan. En teknolog utan sin tofsmössa är som en ängel utan gloria, en soldat utan hjälm, en sitz utan snaps, en pianist utan fingrar, ni förstår… har man en tofsmössa är man stolt över den och vaktar den noga.
Även gällande tofsmössan finns det en mängd oskrivna lagar, och nedan försöks ingalunda räkna upp dem alla, eftersom det råder delade meningar om saker och ting, men de är riktgivande.
-
I Åbo sätts tofsmössan på huvudet på Valborgsmässoafton (Wappen) klockan 18, då Brahe Djäknar sjunger på Vårdberget. Därefter får mössan bäras fritt ända till Lilla Wappen (den 30 september), då den vänds uppochner klockan 24.00 och därefter läggs att vila över vintern. Under första delen av 1900-talet var det inte alls ovanligt att teknologer gick med sin tofsmössa dagligen, vilket man kan se i t.ex. finska 30-talsfilmer. Nuförtiden bärs mössan tyvärr endast då det finns särskilda skäl till detta.
-
Ifall det finns skäl att använda mössan under perioden 30.9-30.4 bör man ansöka om lov till detta av det organ, av vilket man fått sin mössa. Det finns under vintern ett antal tillställningar, bl.a. ett mångfald halarfester, då mössan får bäras.
-
Om mösslov inte beviljats eller man befinner sig inomhus, kan man hänga mössan över höger axel med tofsen på framsidan.
-
Mössan bör döpas genom att doppa tofsens ända i punsch. Det finns gånger då man tar av sig kläderna, men tofsmössan hålls på, som en del av kroppen.
-
Tofsmössan MÅSTE bäras med heder. Övriga studeranden, speciellt hankeiter, kan i svaga stunder gå på jakt efter slocknade teknologer och klippa av tofsen! Då går en skalp förlorad, man blir vingklippt, himlen faller ner över en och Evig Skam drabbar en och ens efterkomlingar i tjugo generationer. Gör inte det.
-
Det finns alltid krav som en medlem bör uppfylla innan tofsmössan kan delas ut. På olika håll i Finland krävs olika saker, men alla krav har något med medlemmens aktivitet att göra. Man kan t.ex. delta i aktiviteter i klubblokalen, gå på möten, delta i olika evenemang, konkret arbeta för föreningen eller något annat. Kraven varierar från förening till förening.
Man lär sig mycket genom att se på äldre studerande, men deras göromål är inte alltid heller korrekta. Kom bara alltid ihåg att bli tio centimeter längre då du tar på dig din tofsmössa!